Primer oral malign melanom: Olgu sunumu - Zehra Fırtına Ekincioğlu; Elif Naz Yakar; Beste İnceoğlu; Ela Cömert; Ümit Tunçel; Ahmet Keskin (Ankara University, 2012)
Melanomalar melanositik orjinli neoplazmlardır. Beklenmedik özellikleri olan,vücudun bazı organlarını neredeyse içine alabilen agresif neoplazmlardır.Ağızda görülen melanomlar çok nadirdir.Genelde orta yaşlı bireylerde görülür ve prognozu oldukça kötüdür. Erken teşhis ve acil tedavi morbidite ve mortalite düşüşünü sağlayan esas etkenlerdir. Oral malign melanomlar ağızda sıklıkla sert damak ve dişetinde görülür. Prognozun kötü olmasının nedeni metaztasa eğilimi ya da özellikle geriatrik hastalarda görülen oral kavite tümörleri içinde daha hızlı invaze olabilmesidir.Oral melanomlar tüm melanomların 0.4-1,3%'ünü oluşturur. Prognoz boyun lenflerine metaztasla ve ek olarak sert damakta kemik dekstrüksiyona neden olmasıyla daha da kötüleşir. Ortalama 5 yıllık yaşam oranı oral malign melanoma hastalarında ortalama 15-38%dir. Cerrahi prosedürün kemoterapiyle kombine edilmesi ilk tedavi seçeneğidir. Bu vaka raporunda 50 yaşında erkek hastada görülen primer oral malign melanomun teşhis ve tedavisi anlatılmaktadır.