DISFUNCȚIA NEUROCOGNITIVĂ POSTOPERATORIE LA COPII - Eva GUDUMAC; Lidia DOLGHIER; Aliona CATRINESCU; Dmitrii Stanilevici (Academy of Sciences of Moldova, 2022)
Societatea Pediatrică de Anestezie în parteneriat cu FDA (Food and Drug Administration) și IARS (International Anesthesiology Research Society), au pus bazele unei organizații "Safe Kids" - (siguranța copilului), care studiază atât siguranța, cât și efectele anestezicelor asupra sistemului nervos central imatur (Laszlo, 2018).În ultimii ani, Food and Drug Administration (FDA) a manifestat un interes crescut referitor la modificărilor neurolo- gice care pot apărea la copiii de vârstă fragedă, după expunerea la drogurile anestezice intravenoase și volatile.Aceste organizații au raportat date concludente referitor la siguranța și efectele anestezicelor asupra sistemului nervos central la copii, precum și grija continuă a anesteziștilor pediatrici față de siguranța actului anestezic pe termen lung.