Samhandling og informasjonsflyt når eldre flytter mellom ulike helse- og omsorgstilbud i kommunen - Maren Sogstad; Marianne Skinner (Scandinavian University Press (Universitetsforlaget), 2020)
Bakgrunn: En økende spesialisering i kommunale helse- og omsorgstjenester har ført til at eldre i større grad beveger seg mellom ulike tilbud i kommunen. For å ivareta pasientsikkerheten er informasjonsoverføring mellom tjenestene viktig. I denne artikkelen studerer vi systemet som er i sving for å sikre informasjonskontinuitet når pasienter flytter mellom ulike tilbud i kommunen. Metode: Data ble samlet ved observasjon i korttidsavdelinger, intervju i hjemmetjenesten og innhenting av relevante dokumenter. Det ble gjennomført kvalitativ induktiv innholdsanalyse med fokus på informasjonshåndteringssystemet, og deretter en deduktiv innholdsanalyse med resiliensperspektiv. Resultat: Det gjøres et omfattende informasjonsarbeid knyttet til overføring av eldre fra ett tilbud til et annet i kommunen. Arbeidet er knyttet til samling, supplering, retting, siling og oversetting av informasjon. Rammen for dette arbeidet er gitt av formelle strukturer, men uformelle strukturerer er en viktig støtte i det daglige arbeidet. Konklusjon: Informasjon formidles langs en skriftlig og en muntlig kommunikasjonslinje. Informasjonskontinuiteten oppleves som god av de ansatte, og deres kompetanse og selvstendighet er en viktig bærebjelke i utvikling av et resilient helsesystem for overføring av eldre pasienter.