Praca jako wartość w życiu człowieka - Robert Lewandowski (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2021)
Artykuł prezentuje zagadnienie pracy stanowiącej niezwykle ważną wartość w życiu człowieka w etycznym ujęciu. Praca nie jest tylko źródłem osiągania przychodów, to również wartość pozwalająca jednostce na samorozwój. Warto podkreślić, że poprzez pracę wytwarza się nie tylko dobra materialne, ale także wprowadza się wartościowe oraz zamierzone zmiany w otoczeniu. Osoby pracujące powinny mieć poczucie własnej godności czy osobowości, być świadome odpowiedzialności i wolności, którą posiadają oraz zdawać sobie sprawę z człowieczeństwa, dość często poddawanego próbie czasu w procesie pracy. W końcowej części przedstawiłem wyniki badań na temat: czy praca dla ludzi stanowi wartość.