Det vårdande i reflektiva dialoger - Linda Nyholm; Susanne Salmela; Lisbet Nyström (Scandinavian University Press (Universitetsforlaget), 2018)
Sammanfattning Tidigare forskning visar att forskningspersonernas deltagande i forskning kan påverka deras hälsa på ett positivt sätt. Denna studie utgår ifrån antagandet att det finns en vårdande potential i en del forskningsmetoder. Syftet med föreliggande studie är att belysa kliniska medforskares upplevelse av vad som är det vårdande i en reflektiv dialog. Kliniska medforskare (21 vårdare) deltog i reflektiva dialoger inom ramen för ett forskningsprojekt med hermeneutisk applikationsforskningsdesign. Anteckningar från olika dialogsituationer, svar på frågeformulär och utsagor från fokusgruppintervju har analyserats med hjälp av kvalitativ innehållsanalys. Resultatet speglades mot Erikssons caritativa teori. Resultatet bekräftar att reflektiva dialoger upplevs som vårdande. Det är vårdande att få rum och tid att reflektera över vårdandets kärna; att få skapa berättelser om när vårdande är verksamt; att upptäcka nya sidor hos sig själv som vårdande person; att bli bekräftad och bejakad samt ett gemensamt delande. Vårdarna upplevde att de hade vidrörts i sin existens bortom det professionella, när dialogerna berörde ett universellt vetande om vårdandet och om människan. Det verksamma finns i den naturliga vården som är närande och renande, samt i gemenskapen.