"Semantyczne pola" egzystencjalnego doświadczenia językowego - epifania i alienacja jako mimetyczne struktury formacji wychowawczej - Jarosław Gara (Jan Dlugosz University, 2019)
Egzystencja człowieka przejawia się i wyraża w języku. Człowiek w tej samej mierze tworzy język, jak i język tworzy człowieka. Najbardziej prymarne egzystencjalnie doświadczenie wyraża się jednak w tym, że język reprezentuje i odzwierciedla samego człowieka - język wyrażany jest przez człowieka oraz język wyraża człowieka. Dwa modusy "semantycznych pól" egzystencjalnego doświadczenia językowego to uobecnienie (w postaci językowej epifanii) i wyobcowanie (w postaci językowej alienacji). I dlatego każda formacja wychowawcza rozgrywa się i jest urzeczywistniana w kontekście egzystencjalnego doświadczenia uobecniania lub wyobcowania (w postaci językowej epifanii lub alienacji człowieka jako podmiotu mimetycznych wzorców działania).