ادراک از ساختار سازمانی و نقش آن در پیش‌بینی سکوت سازمانی و فرسودگی شغلی کارکنان دانشگاه بیرجند - حسین فلاحی; هادی پورشافعی; محمد اکبری بورنگ (Shahed Behesti University, 2020)
هدف: انسان و رفتار او در سازمان همواره از موضوعات بسیار مهم در مباحث رفتار سازمانی بوده است. مدیران سازمان‌ها به خوبی دریافته‌اند که مهم‌ترین عامل کسب مزیت رقابتی، منابع انسانی در سازمان‌ها می‌باشند. پژوهش حاضر با هدف بررسی ادراک از ساختار سازمانی و نقش آن در پیش‌بینی سکوت سازمانی و فرسودگی شغلی انجام گردیده است.مواد و روش‌ها: این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری کلیه‌ی کارکنان دانشگاه بیرجند در سال 1395را شامل شد. نمونه مورد بررسی براساس جدول کرجسی و مورگان تعداد 196 نفر برآورد که به شیوه‌ی طبقه‌ای نسبتی براساس جنسیت انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. جهت جمع‌آوری اطلاعات از سه پرسشنامه‌ی ادراک از ساختار سازمانی ترک‌زاده و محترم (1390)، سکوت سازمانی واکولا و بوراداس (2005) و فرسودگی شغلی مسلش (1981) استفاده شد.بحث و نتیجه‌گیری: نتایج آماری حاصل از پژوهش نشان داد که بعد غالب نوع ساختار سازمانی در دانشگاه بیرجند بازدارنده می‌باشد. سکوت سازمانی و فرسودگی شغلی کارکنان دانشگاه در سطح پایین‌تر از متوسط است. هم‌چنین نتایج نشان داد که ساختار سازمانی بازدارنده با سکوت سازمانی و فرسودگی شغلی رابطه مستقیم و معناداری دارد (01/0>P). و با ساختار سازمانی تواناساز رابطه‌ی معکوس معناداری دارند (01/0>P). در ادامه نتایج نشان داد که سکوت سازمانی پیش‌بینی‌کننده‌ی فرسودگی شغلی کارکنان است.