Bir Üniversite Hastanesinde Çalışan Hemşirelerin Fiziksel Kısıtlamaya İlişkin Bilgi ve Uygulamaları - Şerife Karagözoğlu; Dilek Özden (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2013)
Amaç: Bu araştırma bir üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerinfiziksel kısıtlamaya ilişkin bilgi ve uygulamalarını saptamak amacıylayapılmıştır.Yöntem: Kesitsel tanımlayıcı tipteki çalışmanın örneklemini, bir üniversite hastanesinde çalışan 160 hemşire oluşturmuştur. Veriler sosyodemografik özellikler ve Fiziksel Kısıtlamaya Yönelik Görüş ve Uygulama Formu ile toplanmış, ortalama ve yüzdelik dağılım ile değerlendirilmiştir.Bulgular: Hemşirelerin yaş ortalaması 29.98±5.91'dir. Hemşirelerin%82.5'i hastaya bağlı olan tüplerin hasta tarafından çıkarılmasını önlemek, %75.6'sı hastanın yataktan düşmesini önlemek amacıyla fiziksel kısıtlama uyguladığını belirtmiştir. Hemşirelerin %65.0'ı fizikselkısıtlama öncesi hasta ya da hasta yakınından bilgilendirilmiş onamaldığını, %15.6'sı ise bu uygulamayı hekim istemi ile gerçekleştirdiğini, %58.1'i hemşire gözlem formuna kısıtlamanın türünü, kullanmanedenini, uygulanma saatini ve hemşirelik girişimlerini kayıt ettiğiniifade etmiştir. Hemşirelerin büyük çoğunluğunun etkin alternatif yöntemleri uygulamadığı, hemşirelerin fiziksel kısıtlamanın komplikasyonlarını bilme oranlarının düşük olduğu saptanmıştır.Sonuç: Hemşirelerin büyük bir kısmının kliniklerinde fiziksel kısıtlamayı uyguladıkları, uygulamaya karar verirken hekim istemi almadıkları ve fiziksel kısıtlamaya ilişkin komplikasyonları bilme oranlarınındüşük olduğu söylenebilir