Сутність професійного контексту майбутнього вчителя початкових класів - Viktoriia Zhelanova (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2015)
У представленій статті розглянуто феномен професійного контексту майбутнього вчителя початкових класів, його семантичний складник - поняття «контекст» й сферу реалізації - контекстне навчання майбутнього вчителя початкових класів. Акцентовано увагу на міждисциплінарних витоках та інтеграційній природі поняття «контекст». З'ясовано, що лінгвістичне, філософське, психологічне трактування контексту акумулюється в його педагогічній інтерпретації, яка пов'язана з феноменом професійного контексту. Доведено, що професійний контекст є сукупністю внутрішнього та зовнішнього контексту. При цьому внутрішній, трактується автором як професійно-особистісний контекст, що відбиває якості, які притаманні вчителю початкових класів як представнику певної професії, а саме: мотивацію, рефлексивну компетентність, смисли, професійну суб'єктність. Зовнішній контекст - як соціальний, пов'язаний із соціокультурними, просторо-часовими, праксіологічними, комунікативними характеристиками професійної діяльності. Виходячи з цього, внутрішній професійний контекст містить мотиваційно-стимулювальний, рефлексивно-формувальний, смислоутворювальний, суб'єктно-формувальний типи контексу; зовнішній -комунікативно-формувальний.