Методологічне та методичне забезпечення організації інклюзивного навчально-тренувального процесу спортсменів з інвалідністю в карате - Iryna Kohut; Viktoriia Marynych; Kateryna Chebanova (OVS LLC, 2021)
Мета дослідження: визначення ключових засад методологічного та методичного забезпечення організації інклюзивного навчально-тренувального процесу спортсменів з інвалідністю в карате. Матеріали і методи. Учасниками дослідження були експерти у сфері фізичного культури і спорту, а саме: заслужений тренер України, заслужений працівник сфери фізичної культури і спорту України, голова Комітету спорту інвалідів Української федерації карате, спортсмени з інвалідністю, що мають статус чемпіонів Світу та чемпіонів Дефлімпійських ігор та ін. Усі експерти є досвідченими, та мають спортивний (професійний) стаж від 5 до 20 років. Для досягнення поставленої мети дослідження були використані наступні методи: аналіз та узагальнення науково-методичної літератури, метод експертної оцінки, анкетування. Статистичний аналіз проводився за допомогою методів математичної статистики. Експертна оцінка проводилась методом ранжування. Ступінь узгодженості експертів визначався за допомогою коефіцієнта конкордації Кенделла. Результати. В ході дослідження було визначено методологічні та методичні аспекти організації інклюзивного навчально-тренувального процесу спортсменів з інвалідністю в карате. Однією з головних особливостей в організації тренувальних занять в карате серед осіб з інвалідністю є їх нозологічна група. Саме від нозологічної групи залежить подальший підбір засобів та методів навчально-тренувальної роботи. Під час інклюзивних тренувальних занять найбільшу увагу приділяють корекційно-компенсаторній (14,6 %), рекреативно-оздоровчій (13,6 %) та профілактичній (13,4 %) роботі. Разом з цим, не менш важливу роль відіграє вирішення такого завдання, як соціалізація осіб з інвалідністю через спорт, як систему взаємовідносин у суспільстві.  Висновки. На підвищення ефективності організації інклюзивного навчально-тренувального процесу впливає правильно підібране методологічне та методичне забезпечення, яке має свої особливості, які, по-перше, залежать від нозологічної групи, по-друге, характеризуються правильним вибором засобів, методів, принципів та функцій, що реалізовуються під час занять, по-третє, направлені на соціалізацію осіб з інвалідністю.