Розподіл рухових дій боксерів за складністю їх виконання - Валерій Іванович Вихор (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
У статті проаналізовано власні спостереження тренувального процесу та оприлюднено дані проведених опитувань серед тренерів із боксу, а також останні дослідження фахівців у галузі боксу. Оприлюднені дані показали, що понад 60 % тренерів відчувають певні труднощі в оцінці складності рухових дій. Узявши за основу послідовність застосування методичних прийомів навчання, сформульованих К. В. Градополовим, фахівці оцінили рухові дії за десятибальною шкалою та розбили їх за зонами складності. Усі дії умовно розділено на чотири зони складності. Цілісні рухові дії можуть виконуватися лише в умовах протидії партнера (3 і 4 зони складності), тому що до їх складу входять підготовчі, основні та заключні дії. Умови протидії партнера сприятимуть пристосуванню індивідуальних особливостей спортсмена до змін зовнішнього середовища (ситуації) і в підсумку розвиватимуть координаційні здібності. Правильний підбір вправ дасть змогу засвоювати дію загалом, із широким різноманіттям підготовчих та заключних дій, що визначають їх подальшу тактичну підготовку.