Hekimlerin ve Dental Teknisyenlerin VITA Toothguide 3D-Master Skalası ile Renk Seçimi Başarılarının Değerlendirilmesi - Burak Yılmaz; Gökçe Meriç; Oğuz Ozan; Emre Şeker; Sevcan Kurtulmuş-Yılmaz (Cumhuriyet University, 2011)
Amaç: Teknoloji ve materyallerdeki gelişmeler estetik diş hekimliğinin en önemli prosedürlerinden biri olan renk seçimini kolaylaştırmaktadır. VITA Toothguide 3D-Master skalası geniş bir renk aralığına sahip olması ile Vitapan Classical skalasının yerini almaya başlamıştır. Bu çalışmanın amacı henüz ülkemizde yaygın bir kullanım alanı bulamayan 3D-Master skalası ile klinisyen ve dental teknisyenlerin renk seçimindeki başarılarını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Toothguide 3D-Master skalasından rastgele seçilen 10 renk modellere adapte edilmiş ve fantom kafalara yerleştirilmiştir. Protetik veya restoratif diş hekimliği alanında doktora eğitimi almış (PhD) ve eğitimine devam eden (PG) 7 hekim ile 5 dental teknisyenden (TK) oluşan gözlemci gruplarına, ikinci bir 3D-Master skalası ile renk seçimi yaptırılmıştır. Ana skaladan seçilmiş olan renkler ile gözlemciler tarafından ikinci skaladan eşleştirilen renkler arasındaki CIE L*a*b* renk farkı (ΔE) spektrofotometre ölçümleri ile hesaplanmıştır. ΔE değerleri klinik tolerans eşik değerlerine göre sınıflandırılmıştır. Renk eşleşme oranları yüzde olarak hesaplanmış ve gruplar arasındaki fark Ki Kare testi ile istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Tüm gözlemcilerin doğru renk eşleştirme oranı %27.5’ dir. Bu oran PhD, PG ve TK grupları için sırasıyla %20, %25 ve %34’ tür. ΔE değerlerinin %44.17’ si klinik olarak kabul edilebilir sınırlar içerisindedir. ΔE değerleri istatistiksel olarak değerlendirildiğinde, gruplar arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır (P> 0.05). Sonuç: Toothguide 3D-Master skalası ile doğru renk seçimi yapılabilmesi için klinisyen ve teknisyenlerin yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olmaları gerekmektedir.