The PROGRAM KOMPLEKSOWEJ REHABILITACJI PO RESEKCJI GUZA BLIŻSZEJ CZĘŚCI KOŚCI RAMIENNEJ I PORESEKCYJNEJ BEZCEMENTOWEJ ENDOPROTEZOPLASTYCE STAWU RAMIENNEGO - Karina Szczypiór-Piasecka; Weronika Szwedowicz; Alicja Mińko; Krzysztof Antczak; Aleksandra Orłowska (Kazimierz Wielki University, 2021)
Wstęp: Mięsaki kości są nowotworami złośliwymi, występującym dość rzadko. We wszystkich państwach europejskich mięsak kości stanowi poniżej 0,4% odnotowanych nowotworów złośliwych. Mięsaki kości stanowią zróżnicowaną grupę nowotworów pochodzenia mezenchymalnego. Obowiązujący podział mięsaka kości na podtypy histologiczne opiera się na pochodzeniu od danych komórek stanowiących składowe kości. Metodą leczenia mięsaków o niskiej złośliwości histologicznej jest chirurgiczne usunięcie guza, lecz więcej niż 70% przypadków wymaga leczenia skojarzonego polegającego na wykonaniu zabiegu chirurgicznego oraz przeprowadzeniu chemioterapii  przed- oraz pooperacyjnej ze względu na wysoką złośliwość histologiczną. [1-3] Celem niniejszej pracy jest przedstawienie programu kompleksowej rehabilitacji pacjenta N.E. po resekcji guza bliższej części kości ramiennej prawej na skutek rozległego przerzutu jasnokomórkowego raka nerki oraz wstawieniu implantu kości ramiennej typu MUTARS. Mężczyzna N. E. lat 62, po przebytym raku jasnokomórkowym (G2) lewej nerki po NSS (2010 r.), dnia 18.04.16 r. został przyjęty na oddział chirurgii z powodu dolegliwości bólowych nadbrzusza oraz lewego barku. Rehabilitacja poszpitalna przeprowadzona została cztery miesiące od wykonanego zabiegu operacyjnego. Jej głównym celem było przywrócenie maksymalnej sprawności fizycznej możliwej do osiągnięcia przez pacjenta po zabiegu endoprotezoplastyki stawu ramiennego. Polegała głównie na ćwiczeniach wzmacniających siłę mięśniową obręczy barkowej, treningu propriocepcji, stabilizacji oraz przygotowaniu pacjenta do swobodnego wykonywania czynności samoobsługi, a także powrotu do aktywności zawodowej [4,5].