Aspekty teoretyczne kompetencji metodycznych u nauczycieli w instytucjach edukacji wczesnoszkolnej - Liudmyla Аleksieienko-Lemovska (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2015)
W artykule przedstawiono problem kształtowania kompetencji metodycznych nauczycieli edukacji wczesnoszkolnej, które rozpatrywane są jako zintegrowana wielopoziomowa struktura charakterystycznych cech i jakości osobowości nauczyciela, opierających się na skutecznych doświadczeniach zawodowych, które odzwierciedlają systemowy poziom dydaktycznej i badawczej wiedzy, umiejętności, doświadczeń, zdolności i gotowości do twórczej samorealizacji.