Geometrické znalosti a vnímaná vlastní účinnost v geometrii (self-efficacy) mezi zneužívanými a zanedbávanými dětmi z mateřské školy - Dina Tirosh; Pessia Tsamir; Michal Tabach; Esther Levenson; Ruthi Barkai (Karolinum Press, 2013)
Cílem studie je zkoumat geometrické znalosti a vnímanou vlastní účinnost v geometrii (self-efficacy) u dětí z mateřské školy, včetně dětí zneužívaných a zanedbávaných. Bylo provedeno 141 individuálních rozhovorů s dětmi ve věku 5-6 let, z nichž bylo 69 diagnostikováno místním sociálním odborem jako zneužívané a zanedbávané. Výsledky ukazují, že obě skupiny dětí mají vysokou míru vnímané vlastní účinnosti spojené s identifikováním geometrických obrazců, ale nebyla zjištěna významná souvislost s jejich znalostmi. Navíc byly mezi oběma skupinami nalezeny signifikantní rozdíly ve znalostech.