Gra dydaktyczna Travel-Quest "Kraj-U" - z doświadczeń działalności laboratorium dydaktyczno-metodologicznego "Inspiration Club" Państwowego Uniwersytetu Pedagogicznego im. M. Kociubińskiego w Winnicy (Ukraina) - Melnychuk Tetiana; Neprytskyi Oleksandr (University of Wrocław, 2022)
Artykuł poświęcono doświadczeniom w dziedzinie tworzenia gier dydaktycznych historyczno-prawniczej platformy "Inspiration Club", Wydziału Historycznego Winnickiego Państwowego Uniwersytetu Pedagogicznego im. M. Kociubińskiego. Do najbardziej reprezentatywnych autorskich gier należy Travel-Quest "Kraj-U", który został pozytywnie przyjęty zarówno przez uczniów, jak i nauczycieli z miasta Winnica, regionu oraz całej Ukrainy. Jest to innowacyjna, zabawna i wymagająca intelektualnie gra dla uczniów szkół średnich, studentów oraz wszystkich tych, którzy chcą pogłębić wiedzę na temat Ukrainy. Podczas fascynującej podróży uczestnicy poznają wiele interesujących faktów z historii Ukrainy, jej gospodarki, geografii, literatury, kultury i sportu. Wdrożenie nauki zdalnej podczas pandemii COVID-19, jak i - w ogólniejszej perspektywie - cyfryzacja systemu nauczania pokazują, że zasadne jest, aby stacjonarne gry dydaktyczne, przeznaczone do zajęć audytoryjnych, zostały zmodernizowane w kierunku możliwości asynchronicznego, interaktywnego wykorzystania w środowisku wirtualnym.