اثربخشی برنامه آموزش بر وضعیت تغذیه بارداری : مقایسه روش بحث گروهی و بسته چند رسانه ای - مهدی مشکی; خدیجه سیدی ثانی; خسرو شفقی (Mashhad University of Medical Sciences, 2014)
مقدمه: بارداری، از پرمخاطره ترین دوره های زندگی زنان است و تغذیه این دوران، سلامت مادر و جنین را تحت تأثیر قرار می دهد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش تغذیه به روش بحث گروهی و بکارگیری بسته چند رسانه ای بر وضعیت تغذیه زنان باردار انجام شد. روش کار: این مطالعه نیمه تجربی با گروه کنترل در سال92 بر روی 174 زن باردار در مراکز بهداشتی مشهد و گناباد انجام شد. بسته چندرسانه ای با استفاده از نرم افزار Autoplay (نسخه 2/8) طراحی شد. پیش آزمون بسامد خوراک از آزمودنی ها صورت گرفت. سپس آموزش تغذیه به روش بحث گروهی و بسته چند رسانه ای اجرا شد. در نهایت یک ماه پس از مداخله، پس آزمون بسامد خوراک تکمیل شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Dietplan (نسخه 6) و SPSS (نسخه 20) و آزمون های آماری آنوای یک طرفه و تی زوجی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد. یافته ها: متغیرهای نیاسین (4p=0/0)، ویتامین B6 (p=0/04) ، ویتامینD (p=0/01)، B12 (p=0/03) در گروه بسته چند رسانه ای قبل و بعد از مداخله اختلاف آماری معنی دار داشتند. فولات (4p=0/0)،  ویتامین c (3p=0/0)، کاروتن (p=0/006) و فیبر (3p=0/0) در گروه بحث گروهی قبل و بعد از مداخله اختلاف آماری معنی دار داشتند. در مقایسه روش های بکارگرفته، میانگین نمرات در روش بحث گروهی نسبت به بسته چند رسانه ای بالاتر بود. نتیجه‌گیری: دو روش بحث گروهی و بسته چند رسانه ای، باعث ارتقاء قابل توجهی بر وضعیت تغذیه زنان باردار نسبت به قبل مداخله نسبت به گروه کنترل شدند. در مقایسه دو روش آموزشی، روش بحث گروهی از بسته چند رسانه ای اثربخش تر بود.