Praca misyjna koadiutora Klemensa Hlonda (1901-1982) - Stanisław Szmidt (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2000)
W archiwach wojewódzkich w Warszawie i Lubumbashi zachowało się kilka listów i dokumenty dotyczące pana Clémenta Hlonda. Artykuł przedstawia jego życie i pracę misyjną w ramach jednego dnia tych dokumentów. Pan Clément Hlond urodzony - w Słupnej (Polska), 23 listopada 1901 r. z rodziny wielu, w tym czterech salezjanów: kard. August Hlond, misjonarz Ignacy w Ameryce z południa, Antoine, wspaniały muzyk, i salezjański koadiutor Klemens. Pierwsze śluby złożył 24 sierpnia 1923 r. w Kleczy-Dolnej; specjalizował się po w mechanice. Służył młodzieży i swoim współpracownikom przez kilka lat w technikach w Polsce i Hiszpanii. Był żołnierzem podczas wojny 40-45 w dywizji pancernej Polka, która jechała do Anglii, by wziąć udział w wyzwoleniu Belgii i Holandii. Był przez kilka lat w Indiach jako misjonarz i przybył do Zairu 3 Październik 1952 w Kafubu. Był w Instytucie Salama iw Kipushya. Wszędzie był ceniony jako współpracownik i jako kupiec. W 1969 roku został zmuszony do porzucenia swoich ulubionych zajęć i odpoczynku przy ul Imara, następnie do prowincjała i do Cité des Jeunes. Do Belgii wrócił 12 stycznia 1980 r. Zmarł pobożnie 17 września 1982. Został pochowany w Boortmeerbeek 23 września 1982. Pan Clément Hlond był wzorowym koadiutorem, doskonałym zakonnikiem, człowiekiem wiary, sumienny, mądry, sympatyczny współpracownik, trener i wzorowy wychowawca.