Polemika Tadeusza Ślipki z ideologią materialistyczną - Remigiusz Król (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2011)
W niniejszej publikacji: Polemika Tadeusza Ślipki z ideologią materialistyczną, ukazuję wybitnego polskiego etyka, autora Zarysu etyki ogólnej i szczegółowej, który przedstawiając własne ujęcie etyki chrześcijańskiej, należy do grona tych, którzy podejmują polemikę z ideologią materialistyczną na gruncie filozofii. Mam tutaj na myśli krytyczne jego nawiązanie do idei heglowskich, marksistowskich, dokonane zapewne w tym celu by - poprzez swoistego rodzaju aprobatę zauważonych i przeanalizowanych przez marksizm zjawisk, wyrazić jednakowoż krytyczne stanowisko zarówno gdy idzie o założenia materializmu i ateizmu a także konkluzje, do jakich dochodzą myśliciele tych orientacji. Profesor Ślipko bezwzględnie krytykuje podłoże ideologiczne filozofii materialistycznych upatrując w tym swoistym redukcjonizmie próby sprowadzenia człowieka-osoby do bytu zależnego, bytu społecznego, ściśle zdeterminowanego bezwzględnymi prawami natury biologiczno-ekonomicznymi. Ślipko w imię realizmu tomistycznego uznaje człowieka za podstawę "rozstrzygnięć fundamentalnych" i to na gruncie ontologii, antropologii, jak i szczegółowej etyki indywidualnej. W ramach podbudowanej tomistyczną antropologią - etyki społecznej podsumowuje swe naczelne tezy i założenia odnośnie koncepcji człowieka. Nie jest to zbędne przypominanie o faktach już znanych, lecz uświadomienie ścisłego związku takich kategorii charakteryzujących byt ludzki jak działanie, wybór, cel - które z kolei wyznaczają bieg naszego, osobowego życia. A to z kolei stanowi o istocie, naturze i esencji ludzkiej. The following publication: Tadeusz Ślipko's Polemics with the Materialist Ideology presents an outstanding Polish ethicist, the author of Zarys etyki ogólnej i szczegółowej (Eng. An Outline of General and Detailed Ethics). Presenting his own perspective on Christian ethics, he belongs to those who undertake polemics with the materialist ideology on the basis of philosophy. The author reveals here his critical references to the ideas of Hegel or Marx, probably made so as to express - through a kind of acceptance of the phenomena observed and analysed by Marxism - a critical stand both when it comes to the assumptions of materialism and atheism as well as the conclusions at which the thinkers of this orientation arrive. Professor Ślipko is absolutely critical of the ideological basis of materialist philosophy, seeking in this reductionism attempts to bring the man-person to some dependent being, social being, strictly determined by the absolute bio-economic laws of nature. Ślipko, in the name of Thomistic realism, perceives man as the basis of "fundamental resolutions", and that is on the basis of ontology, anthropology as well as detailed personal ethics. Within social ethics, supported with Thomistic anthropology, he sums up his principal theses and assumptions with reference to the conception of man. It is not the unnecessary reminding of the facts already known, but rather realizing the close relationship between categories characterizing human being such as action, choice, purpose - which, in turn, determine the course of our personal life. And this, in turn, determines human being, nature and essence.