Nasopharyngeal Carriage of Streptococcus Pneumoniae in Inmates of Children's Homes: Serotype Repertoire and Susceptibility to Antimicrobial Agents - L.I. Chernyshova; A.M. Gilfanova; A.V. Bondarenko; V.V. Yanovska; T.G. Glushkevych (Zaslavsky O.Yu., 2014)
Наведені результати першого в Україні дослідження частоти назофарингеального носійства пневмокока у здорових дітей до 5 років, які виховувались у будинках дитини. Показано, що серед дітей даної когорти спостерігалася практично тотальна колонізація носоглотки пневмококом (95,6 %). Домінували серотипи19F (54,8 %), 6A/B (22,5 %), 14 (4,8 %) і 23F (3,2 %). Відмічалась висока частота резистентності пневмокока до антимікробних препаратів.