Досвід хірургічного лікування лійкоподібної деформації грудної клітки у дітей - V. A. Digtyar; M. O. Kaminska; A. I. Moxov; S. V. Koval (Group of Companies Med Expert, LLC, Kyev, Ukraine, 2018)
Лійкоподібна деформація є найчастішою вадою розвитку грудної клітки. Дана аномалія проявляється як косметичними, так і функціональними розладами з боку серцево-судинної і дихальної систем. Характерною її особливістю є схильність до прогресування, яка тісно пов'язана з ростом і віком дитини. Мета - порівняльна характеристика використання ретростернального та торакоскопічного контролю проведення металевих конструкцій при торакопластиці лійкоподібної деформації грудної клітки (ЛДГК) за методикою D. Nuss. Матеріали і методи. Обстежено і проліковано 50 дітей віком від 4 до 17 років з ЛДГК. Із симетричною формою деформації було 33 (66%) пацієнти, асиметричною - 10 (20%), плосколійкоподібною - 7 (14%). Передопераційне обстеження включало проведення загальноклінічних лабораторних досліджень, спірографію, електрокардіографію, ехокардіографію, рентгенографію грудної клітки у прямій і бічній проекціях та комп'ютерну томографію. Усім пацієнтам виконана торакопластика за методом D. Nuss. Результати. Результати лікування спостерігалися у всіх пацієнтів після операції. Добрі результати отримані у 43 (86%) випадках, задовільні - у 6 (12%), незадовільні - у 1 (2%) хворого. Висновки. Хірургічна корекція ЛДГК за допомогою ретростернальних металевих фіксаторів - перспективний напрямок торакопластики, що має переваги порівняно з резекційними методиками (мініінвазивність та добрий косметичний результат), а торакоскопічний супровід підвищує безпечність та знижує травматичність оперативного втручання.