Sumažinto kaloringumo dietos poveikis kūno kompozicijos rodikliams ir kraujo lipidų koncentracijai - Daiva Vizbaraitė; Ugnė Tamašauskaitė; Arvydas Stasiulis (Lithuanian Sports University, 2018)
Tyrimo tikslas - nustatyti sumažinto kaloringumo dietos poveikį kai kuriems kūno kompozicijos rodikliams (riebali- nėms raukšlėms, procentiniam riebalų kiekiui), kūno masės indeksui (KMI), nustatyti liemens ir klubų apimčių santykį bei įvertinti kraujo lipidų koncentracijos kitimą prieš sumažinto kaloringumo dietą ir po jos. Buvo tiriamos aštuonios sveikos moterys nuo 28 iki 46 metų, atrinktos atsitiktiniu būdu. Prieš tyrimą jos pildė anketą apie gyvenimo būdą, žalingus įpročius, ﬁ zinį aktyvumą. Visos moterys buvo sveikos, nerūkančios, nesportuojančios ir nevartojo svaigiųjų gėrimų tyrimo metu. Pusantro mėnesio tris kartus per savaitę joms buvo taikoma sumažinto kaloringumo dieta (su maistu jos gaudavo 1300 ± 100 kcal), kitomis savaitės dienomis maitinosi įprastai. Pagrindi- nių maisto komponentų proporcijos atitiko rekomenduojamas. Tyrimo metu moterys registravo savo įprastą mitybos racioną. Kūno kompozicijos rodikliai (riebalinės raukšlės, liemens, klubų apimtis), KMI, bendrojo cholesterolio (Bch), didelio tankio lipoproteinų cholesterolio (DTL-ch) ir triacilglicerolių (TAG) koncentracija kraujyje buvo išmatuota prieš tyrimą ir po pusantro mėnesio trukusios sumažinto kaloringumo dietos. Dėl sumažinto kaloringumo dietos patikimai sumažėjo tiriamųjų moterų kūno masė ir KMI. Bendrosios kūno masės sumažėjimas buvo susijęs su riebalinės kūno masės sumažėjimu, nes sumažėjo procentinis riebalų kiekis ir riebalinių raukšlių storis. Taikant sumažinto kaloringu- mo dietą, per pusantro mėnesio kraujo lipidų (DTL-ch; Bch; TAG) koncentracija nepakito. Dėl sumažinto kaloringumo dietos tiriamųjų moterų liemens ir klubų apimties santykio pokyčiai buvo nereikšmingi (p > 0,05). Sumažėjusi santykio reikšmė yra teigiamas rodiklis, sumažinantis širdies ir kraujagyslių ligų (ŠKL), II tipo cukrinio diabeto riziką. Taigi dėl sumažinto kaloringumo dietos programos, trukusios pusantro mėnesio (tris kartus per savaitę sumažinant maisto raciono kaloringumą),  patikimai sumažėjo tiriamųjų KMI, procentinis riebalų kiekis ir riebalinės raukšlės. Liemens ir klubų santykio pokyčiai buvo nereikšmingi, kraujo lipidų (DTL-ch; Bch; TAG) koncentracija dėl sumažinto kaloringumo dietos programos išliko panaši. Raktažodžiai: sumažinto kaloringumo dieta, kūno kompozicija, lipidai, kūno riebalai