Testul Bruckner la 4 metri: Un instrument important în screening-ul ambliopiei la copiii cu dizabilităţi intelectuale - Iulia-Andrada; Ana-Maria Drăgan; Marius Bembea (Amaltea Medical Publishing House, 2019)
Introducere. Screening-ul ambliopiei la copiii cu nevoi speciale trebuie să fie realizat cu teste rapide și obiective, cum este testul Bruckner. Ipoteza propusă verificării a fost aceea că testul Bruckner la 4 metri, pentru copiii cu dizabilități, ar putea fi cel puțin la fel de util sau chiar superior celui la 1 metru. Scopul studiului a fost să determine sensibilitatea și specificitatea reflexului Bruckner efectuat la 4 metri comparativ cu cel la 1 metru, pentru detecția ametropiilor și a strabismului la copiii cu dizabilități intelectuale. Material și metodă. Au fost luați în studiu un număr de 34 de copii cu dizabilitate intelectuală. 4 studenți au efectuat testul Bruckner la 1 metru și la 4 metri, apoi expertul oftalmolog a efectuat examinarea oftalmologică completă. Compararea statistică a rezultatelor s-a efectuat folosind testele Fischer și Chi pătrat. Rezultate. Sensibilitatea testului la 1 metru a fost între 0 şi 50%, iar la 4 m a fost de 55,6-72% (p < 0,05). Specificitatea testului la 1 metru a fost de 85,7-100%, iar la 4 m a fost de 81,3-93,8% (p <0,05). Concluzii. Extinderea de la 1 metru la 4 metri a distanței de examinare dintre observator și pacient în testul Bruckner crește acuratețea detecției ametropiilor.