Karły na barkach olbrzymów. O prostoduszności i czytaniu tekstów humanistycznych - Stanisław Gałkowski (Jagiellonian University Press, 2023)
Tekst stanowi odpowiedź na polemikę Lecha Witkowskiego z moją interpretacją Znanieckiego koncepcji wychowania. Uzasadniając moje twierdzenia, wskazuję na rolę wnioskowania logicznego podczas interpretowania tekstów humanistycznych. Bronię też prawomocności dosłownego rozumienia dzieł klasycznych. ABSTRACT Dwarfs on the Shoulders of Giants: On Simplicity and Reading Humanistic Texts The text is a response to Lech Witkowski's polemic with my interpretation of Znaniecki's concept of upbringing. Justifying my claims, I point to the role of logical reasoning in interpreting humanistic texts. I also defend the legitimacy of the literal interpretation of classical works.