Relacje interpersonalne młodzieży licealnej w sieci i realnym świecie - Waldemar Waśkowicz; Ewa Dudzińska; Patryk Waśkowicz (The Bronislaw Markiewicz State Higher School of Technology and Economics in Jaroslaw, 2019)
Przedmiotem badań prezentowanych w niniejszym artykule była odpowiedź na pytanie, jakie są "relacje interpersonalne młodzieży szkolnej w sieci i w świecie rzeczywistym". Celem tej pracy było pokazanie, w jaki sposób Internet wpływa na relacje międzyludzkie młodzieży szkolnej, jeśli przyjaźnie online mogą zastąpić prawdziwych przyjaciół. W pierwszej części pracy, na podstawie literatury, przedstawiono aspekt komunikacji interpersonalnej wraz z objawami i konsekwencjami uzależnień internetowych. Poniżej opisano wykorzystanie komputera i Internetu oraz ich wpływ na młodzież. Kolejna część pracy wykazała analizę i interpretację badań na podstawie ankiety przeprowadzonej wśród młodzieży szkolnej. Ostatnia część pracy dotyczyła streszczenia i wniosków związanych z problemem relacji międzyludzkich wśród młodzieży szkolnej w sieci i w świecie rzeczywistym.