İnternet Ortamındaki Dişeti Hastalığı ile İlgili Bilgilerin Okunabilirlik Analizi - İsmail Taşdemir (Selçuk University, 2023)
İnternet Ortamındaki Dişeti Hastalığı ile İlgili Bilgilerin Okunabilirlik Analizi Amaç: Bu çalışma, internet ortamında bulunan dişeti hastalığı ile ilgili Türkçe metinleri okunabilirlik açısından değerlendirmeyi amaçlamıştır. Gereç ve Yöntemler: "Dişeti hastalığı" anahtar kelimeleri kullanılarak Google arama motorundan arama yapıldı. Arama sonucunda hasta bilgilendirmesi ile ilgili Türkçe metin içeren ilk 50 sayfa çalışmaya dahil edildi. Metin kaynakları üniversite hastanesi, özel sağlık kuruluşu, periodontoloji uzmanı, diş hekimi, ağız diş sağlığı merkezi ve meslek örgütü olacak şekilde kaydedildi. Elde edilen hasta bilgi metinleri Ateşman Okunabilirlik İndeksi'ne göre değerlendirildi. Bulgular: Arama sonucu çıkan ilk 50 sitenin 48 tanesi dahil edilme kriterlerini karşılıyordu. Metinler kaynaklarına göre katagorize edildiğinde; özel sağlık kuruluşları (%79.17) , üniversite hastaneleri (8.33), periodontoloji uzmanı (4.17), diş hekimi (4.17), ağız diş sağlığı merkezi (2.08) ve meslek örgütü (2.08) tarafından oluşmaktaydı. Değerlendirilen metinlerin %83.34'ü orta düzeyde okuma zorluğundaydı. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçlarına göre, Türkçe web sitelerinde "Dişeti hastalığı" ile ilgili bulunan hasta bilgilendirme metinlerinin orta düzeyde okuma güçlüğüne sahip olduğu tespit edilmiştir. İnternet sitelerinde bulunan bu metinler içerik açısından yeterli olsalar da hastalar tarafından anlaşılmadıkları takdirde okuyucular üzerinde amaçlanan etkileri görülmeyecektir. Bu nedenle hasta eğitim ve bilgilendirme metinlerinin yayınlanmadan önce daha kolay okunabilmesi için okunabilirlik araçları tarafından değerlendirilmesi faydalı olacaktır.