Skjerming - en terapeutisk metode som fremmer helse og lindrer lidelse?<subtitle>Kvalitativ metasyntese i et omsorgsvitenskapelig perspektiv</subtitle> - Niklas Gunnheim; Dagfinn Nåden; Berit Foss (Scandinavian University Press (Universitetsforlaget), 2023)
Skjerming anvendes som terapeutisk metode i psykisk helsevern. Studiens hensikt er å undersøke hvordan pasienters erfaringer med skjerming blir beskrevet i vitenskapelige artikler, samt å undersøke hvilken betydning skjerming har for å fremme helse og lindre lidelse hos pasienter i psykisk helsevern. Metoden er kvalitativ metasyntese inspirert av Noblit og Hare (1988). Datamaterialet består av seks vitenskapelige artikler og en doktorgradsavhandling hvor pasientenes egne erfaringer med skjerming fremgår. Datamaterialet tolkes hermeneutisk i lys av omsorgsvitenskapelig teori om helse og lidelse. Studiens resultat fremstilles ved tre metaforer: Fengselet - å kjenne seg ufri og innestengt. Asylet - å kjenne seg hjulpet og beskyttet mot fare. Helhetlig forståelse gjenspeiler den overordnete metaforen: Lengsel mot frihet og verdighet. Metaforen belyser og illustrerer at bevegelsen mellom asyl og fengsel er en bevegelse i helse og lidelse, hvor pasientene lengter etter frihet og verdighet. Det konkluderes med at dersom skjerming skal ha terapeutisk hensikt og fremme helse og lindre lidelse, må skjerming gjenspeile metaforen Asyl. Metaforen Fengsel har ikke terapeutisk innhold og kan derimot bidra til pleie- eller behandlingslidelse som et resultat av skjerming.