Методики лікувальної фізичної культури в реабілітації хворих на туберкульоз легень - Ю.С. Калмикова; С.А. Калмиков (H.S. Skovoroda Kharkiv National Pedagogical University, 2016)
Анотація. Розглянуто особливості методик лікувальної фізичної культури при туберкульозі легень І.І. Воробйової, В.П. Мурзи, А.А. Ковганко, Н.А. Фундіна та ін. Доведено, що лікувальна фізична культура сприяє підвищенню загальної фізичної активності, поліпшенню функції органів дихання та серцево-судинної системи, посиленню процесів дезінтоксикації і десенсибілізації. Ключові слова: лікувальна фізична культура, фізична реабілітація, туберкульоз легень. Аннотация. Рассмотрены особенности методик лечебной физической культуры при туберкулезе легких И.И. Воробьевой, В.П. Мурзы, А.А. Ковганко, Н.А. Фундина и др. Доказано, что лечебная физическая культура способствует повышению общей физической активности, улучшению функции органов дыхания и сердечно-сосудистой системы, усилению процессов дезинтоксикации и десенсибилизации. Ключевые слова: лечебная физическая культура, физическая реабилитация, туберкулез легких. Annotation. The features of medical physical training methods at tuberculosis of lungs I.I. Vorobyov, V.P. Murza, A.A. Kovganko, N.A. Fundin et al. It is proved that therapeutic physical culture contributes to the overall physical activity, improve the function of the respiratory organs and cardiovascular system, enhance the detoxification of processes and desensitization. Keywords: therapeutic physical culture, physical rehabilitation, pulmonary tuberculosis.