Лікувальна тактика при набутих долонно-підошовних мозолях у дітей - B. M. Bodnar; G. B. Bodnar (Group of Companies Med Expert, LLC, Kyev, Ukraine, 2017)
Мета: вивчити поширеність набутих долонно-підошовних мозолів шкіри серед дітей, проаналізувати досвід лікування залежно від їх характеристик. Пацієнти і методи. Було оглянуто 15000 дітей у районах Чернівецької області. Мозолі в результаті механічних та хімічних травм виявлені у 8% дітей віком від 8 до 18 років. Кріохірургічним методом лікували 30 дітей (20 хлопчиків і 10 дівчаток) з набутими мозолями шкіри долонно-підошовних ділянок в стадії активного росту, площа яких склала 0,3-0,5 см. Результати. Відсутність ускладнень колоїдних рубців, хороші косметичні результати підтвердили переваги кріоаплікаційного методу перед існуючими методами, що дозволяє рекомендувати його в комплексному лікуванні долонно-підошовних мозолів у дітей. Висновки. Збільшення кількості хворих вимагає спільної розробки дитячими хірургами, дерматологами, травматологами-ортопедами чіткіших показань до лікування та профілактики утворення механічних мозолів, кровотеч та інфікування.