Rozmowa o dobru i złu w twórczości filmowej - Jerzy Stuhr (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2017)
Świat współczesny niesie ze sobą istotne i realne zagrożenie człowieczeństwa. Coraz więcej jest wokół nas osób, które nie potrafią poradzić sobie z nieprzychylną rzeczywistością zdominowaną przez dobra cywilizacji, naznaczoną relatywizmem moralnym. Coraz więcej jest osób przejawiających zaburzenia psychiczne,czyhających na własne zdrowie i życie,żyjących chwilą i bez celu swego życia. Narasta przemoc, uzależnienie, bezrobocie, ubóstwo. Współczesny człowiek mimo, że doskonale radzi sobie z postępem i rozwojem świata materialnego, ingeruje w naturę,także własną, to jednak nadal nie potrafi podjąć właściwych decyzji i dokonać istotnych wyborów moralnych,nie umie sprzeciwić się złu,a to pociąga za sobą szkodę i krzywdę zarówno w wymiarze indywidualnym jak i społecznym.