Trombofilia și tromboembolismul venos. - Diana Mitriuc; Valentin Friptu; Olga Popuşoi (Academy of Sciences of Moldova, 2018)
Trombofilia reprezintă un spectru de tulburări de coagulare ale sângelui, congenitale sau dobândite, asociate cu predispoziţie pentru evenimente trombotice sau tromboembolice venoase şi/sau arteriale, care conduc la anomalii ale compoziţiei sângelui, fluxului sangvin sau peretelui vascular. Prevalenţa trombofiliilor congenitale majore în populaţia generală de Vest este estimată la aproximativ 15%, poate fi identificată de la 15% până la 25% din populațiile caucaziene şi cel puţin 50% din cazurile de TEV în timpul sarcinii sunt asociate cu o trombofilie congenitală cunoscută. Studiile epidemiologice şi experimentale au confirmat asocierea trombofiliilor ereditare şi dobândite cu TEV. Riscul TEV este cel mai mare în deficienţa de AT, deficienţa proteinei C şi deficienţa proteinei S, dar prevalenţa acestora este mică în populaţia generală. Prezenţa a doi factori trombofilici creşte de aproximativ 3 ori riscul de TEV, comparativ cu prezenţa unui singur factor. Tripla pozitivitate a AAF predispun la un pronostic mult mai rău şi contribuie la creşterea constantă a incidenţei TEV: după 2 ani acest indicator constituie 9,8%, după 10 ani - 37,1%, iar incidenţa anuală este de 5,3%.