تأثیر یک جلسه تمرین هوازی بر سطوح سرمی آدیپولین و برخی عوامل التهابی در زنان یائسه - نجمه رضائیان; علی اصغر رواسی; رحمن سوری; علی اکبرنژاد; سید عباس میرشفیعی; فرزانه توفیقی زواره (Sport Sciences Research Institute, 2016)
در پژوهش حاضر، تأثیر یک جلسه تمرین هوازی ‌بر سطوح سرمی آدیپولین، فورین، فاکتور رشد تغییر‌دهندۀ بتا1 (TGF-β1)، فاکتور نکروز‌‌کنندۀ تومور آلفا (TNF-α) و شاخص مقاومت به انسولین (HOMA-IR) در زنان یائسه مورد‌‌بررسی قرار گرفت. بدین‌‌منظور، 18 زن چاق یائسه و غیر‌فعال (با شاخص تودۀ بدنی 2/7±30/2 کیلوگرم بر مترمربع و میانگین سنی 4±57/8 سال‌) به‌طور تصادفی به دو گروه تجربی و کنترل تقسیم شدند. گروه تجربی به‌مدت 30 دقیقه در یک جلسه دویدن روی تردمیل با شدت 70ـ60 درصد ضربان قلب بیشینه‌ شرکت نمود و سطوح سرمی آدیپولین، فورین، TGF-β1، TNF-α، انسولین و گلوکز ناشتای آن‌ها پس از پایان جلسۀ تمرین اندازه‌گیری شد‌. تجزیه‌و‌تحلیل دادهها نیز با استفاده از آزمون تی زوجی، تی مستقل و آزمون هم‌بستگی پیرسون در سطح معناداری (P0.05). قابل‌ذکر است که تنها تغییرات آدیپولین بین دو گروه تجربی و کنترل معنادار می‌باشد (P=0.046). علاوه‌براین، پس ازیک جلسه تمرین هوازی، بین تغییرات آدیپولین با تغییرات انسولین ارتباط منفی و معناداری مشاهده می‌شود (P=0.001). چنین به‌نظر می‌رسد که تغییرات نیم‌رخ التهابی و متابولیکی نمی‌تواند علت اصلی تغییرات آدیپولین در پاسخ به یک جلسهتمرین هوازی با شدتمتوسط در زنان چاق یائسه و کم‌تحرک باشد و انجام مطالعات بیشتر جهت درک سازوکار درگیر، ضروری می‌باشد.