Басна као ризница вриједносних судова - између схваћеног и прихваћеног - Данијела Поповић (Pedagogical society of the Republic of Srpska, 2021)
Циљ овог рада јесте да укаже на могућности примјене проблемске наставе приликом интерпретације басне у IV разреду основне школе. У том циљу спровели смо истраживање у коме је учествовало N=211 ученика из основних школа на територији општина Подгорица и Даниловград. Узорком су обухваћене градске и приградске школе. У градским срединама гдје су школе са већим бројем одјељења рађен је тест изједначавања. На основу овог теста изабрана су два одјељења најсличнија по познавању књижевности. Критеријум по кому су бирана одјељења јесте просјечан број бодова освојених на тесту и стандардна девијација. Примјеном а приори статистичке анализе моћи тестова утврдили смо да је обим реализованог узорка довољан за доношење високо поузданих статистичких закључака. Резултати статистичке анализе показали су да је проблемски приступ при интерпретацији басне Лисица и јарац довео до свеобухватнијег доживљаја и разумијевања басне, као и прихватања система вриједности које нам поменута басна доноси.