بررسی تأثیر تراشه یخ بر شدت تشنگی و میزان مصرف مایعات بیماران تحت درمان همودیالیز - سید رضا مظلوم; هاجره ابراهیمی ریگی تنها; زهرا دلیر; فرزانه شریفی پور; عباسعلی زراعتی (Mashhad University of Medical Sciences, 2013)
مقدمه: تشنگی از شایعترین شکایات بیماران تحت درمان همودیالیز است و با تحریک بیمار به مصرف مایعات بیشتر ، موجب اضافه وزن بین دو دیالیز می‌شود. تشنگی عوارض زیادی از جمله مشکلات قلبی به همراه دارد و یکی از شایعترین علل مرگ در این بیماران است. هدف: تعیین تأثیر تراشه یخ بر تشنگی و میزان مصرف مایعات بیماران تحت همودیالیز. روش: این مطالعه مداخله‌ای با طرح متقاطع با مشارکت 49 بیمار صورت گرفت. بیماران به طور تصادفی به دو گروه  الف و ب تقسیم شدند.  هر دو گروه در مورد نحوه تکمیل چک‌لیست‌ها، اندازه‌گیری مایعات و مقدار مایعات مجاز آموزش دیدند. به مدت یک هفته، گروه الف مصرف متناوب مایع و یخ و گروه ب فقط مصرف مایع داشتند. مداخله در هفته بعد در دو گروه جابجا شد. شدت تشنگی قبل، بعد و وسط هر جلسه دیالیز اندازه‌گیری شد. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 14 و آزمون‌های آماری تحلیل واریانس با مقادیر تکراری و تی‌زوجی تحلیل شد. یافته‌ها: میانگین شدت تشنگی در هیچ یک از مراحل تفاوت معناداری نداشت (086/0p