Poradnictwo zawodowe w Polsce w świetle współczesnych przemian cywilizacyjnych - Zdzisław Wołk (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2012)
Poradnictwo zawodowe służy ludziom przy podejmowaniu wyborów związanych z pracą zawodową. Jest więc ściśle związane ze stanem rynku pracy oraz z edukacją, która do aktywności zawodowej przygotowuje. Wraz z coraz większą złożonością i niestabilnością rynku pracy, specjalistyczna pomoc w rozwiązywaniu związanych z nią problemów staje się często koniecznością. Na każdym etapie życia poradnictwo zawodowe ma inny charakter i wykorzystuje inne obszary wiedzy. W Polsce występują dwa nurty poradnictwa zawodowego, z których jeden dotyczy młodzieży uczącej się, natomiast drugi osób dorosłych, szczególnie bezrobotnych. Realizacja całożyciowego poradnictwa zawodowego, mającego charakter poradnictwa kariery winno skłaniać do zachowania ciągłości wsparcia poradniczego, towarzyszącego człowiekowi w trakcie realizowania przez niego całej biografii życiowej, a interweniującego w wymagających tego, często wcześniej trudno przewidywalnych sytuacjach.