Моделювання належних норм фізичної готовності допризовної молоді до служби в армії - Tatiana Krutsevich; Natalia Panhelova; Sergii Trachuk; Viktor Kuibida; Roman Pidleteychuk; Boris Panhelov (OVS LLC, 2021)
Мета дослідження - обґрунтувати та змоделювати належні норми фізичної підготовленості молоді до служби в армії. Матеріали і методи. До складу експертної групи увійшов 21 спеціаліст (сферою діяльності яких є фізичне виховання, спецпідготовка, фізична підготовка в силах безпеки та оборони). Для розв'язання поставленої в роботі проблеми використано такі методи дослідження: теоретичний аналіз, порівняння, систематизація та узагальнення матеріалів наукової, історичної, методичної літератури та методичних документів; експертна оцінка (Delphi та аналіз ієрархій Saati); методи математичної статистики. Результати. Визначено, що прості статистичні методи в поєднанні з експертною інформацією при виборі перспективних рішень часто дають кращі результати, ніж точні розрахунки з орієнтацією на середні значення. Комплексний підхід з використанням експертної оцінки (Delphi), методу сучасної теорії ієрархічних систем Сааті дозволив визначити структуру прогнозованої моделі фізичної підготовленості молоді до військової служби. Структурними, взаємопов'язаними компонентами прогнозованої моделі з відповідними ваговими коефіцієнтами є рівень сформованості та розвитку загальних і спеціальних фізичних якостей (ρ1 = 0,411), рівень сформованості та розвитку спеціальних фізичних якостей (ρ2 = 0,235), рівень набуття військово-прикладної моторики (ρ3 = 0,216), стан серцево-судинної системи (ρ4 = 0,138). Висновки. Представлена ​структурна модель комплексної оцінки фізичної підготовленості молоді до служби в армії дозволяє визначити складові компоненти і оцінити рівень їх сформованості в балах від 1 до 12, а також відкоригувати зміст засобів фізичної підготовки залежно від тих компонентів, які відстають від належної норми.