تاثیر تمرینات تناوبی شدید بر سطوح سرمی TNFα کودکان چاق - علیرضا رمضانی; مینا اکبری (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2017)
مقدمه و اهداف شیوع چاقی و در پی آن بیماریهای قلبی-عروقی در بین کودکان در حال افزایش است و مشخص شده که تمرینات ورزشی اثرات مفید خود را در کاهش وزن و بهبود سلامت قلبی عروقی دارد، خصوصا تمرین  HITکه بر روی کودکان بسیار محدود بوده است. بر این اساس هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر 8 هفته تمرینات شدید تناوبی (HIT) بر سطوح سرمی TNFα در کودکان چاق میباشد. مواد و روشها در پژوهش حاضر، 34 کودک چاق که بهطور تصادفی به دو گروه تجربی با میانگین سنی 35/0±58/9 و شاخص توده بدنی (BMI) 95/0±89/30 و گروه کنترل با میانگین سنی 48/0±51/9 و شاخص توده بدنی (BMI) 81/0±89/29 به مدت 8 هفته و 3 جلسه تمرین در هفته، تمرینات HIT را که شامل مرحلههای 30 ثانیهای دویدن با حداکثر سرعت و 5/1دقیقه استراحت فعال بود را اجرا کردند. تعداد مرحلهها از 6 مرحله در هفته اول به 10 مرحله در هفته آخر افزایش یافت. نمونههای خونی 48 ساعت قبل و بعد از اجرای پروتکل جمعآوری شد. سطوح سرمی TNFα به روش الایزا اندازهگیری و کمی شد. جهت آنالیز آماری از نرمافزار SPSS 20 و در بخش آمار استنباطی از آزمون تحلیل واریانس در اندازههای مکرر و همچنین برای حذف اثر پیشآزمون از کووریت استفاده شد. یافته ها دادهها نشان دادند کاهش معناداری در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل در سطوح TNFα و همین طور BMI قبل و پس از یک دوره تمرین HIT وجود دارد. نتیجه گیری تمرینات HIT موجب کاهش BMI و توده بدنی میشود. میتوان گفت تمرینات HIT از طریق کاهش توده چربی موجب کاهش سطوح سرمی TNFα در کودکان میگردد و احتمالا این کاهش میتواند در پیشگیری، کنترل و کاهش بروز بیماریهای قلبی-عروقی موثر واقع شود. لذا انجام تمرینات HIT با رعایت احتیاطهای لازم در کودکان چاق میتواند اثرات مثبتی داشته باشد.