Test manipulačních funkcí ve fyzioterapii pomocí stavebnice Ministav a ověření jeho reliability A test of manipulation functions using the constructional set - František Vaverka; Jana Vyskotová (Palacky University, 2007)
Hlavním cílem studie bylo ověření reliability nově vytvořeného "testu manipulačních funkcí" pomocí stavebnice Ministav (TMF), určeného k testování poruch funkcí ruky. TMF zahrnuje celkem 17 subtestů, prováděných pomocí pěti stavebnicových objektů. Test absolvovalo 417 zdravých osob (245 žen, 172 mužů), rozdělených podle věku do čtyř kategorií: děti 9–10leté, dospělí ve věku 20–25 let, dospělí ve věkové kategorii 40–50 let a senioři ve věku nad 65 let. Testované osoby vykonaly celkem 17 subtestů. Provedení každého subtestu spočívalo v 1 zácvičném pokusu a třech měřených pokusech. Měřila se doba trvání každého pokusu. Výsledné skóre tvořil průměr ze tří pokusů. Testovaným kritériem byl dosažený čas. U všech 4 věkových podskupin i celého souboru byly zjišťovány korelace mezi jednotlivými třemi pokusy u všech 17 subtestů. K posouzení reliability nového testu byl použit Pearsonův korelační koeficient. Byly vypočteny průměrné hodnoty koeficientů reliability pro každý subtest. Hodnoty koeficientů reliability se pohybují v jednotlivých subtestech u jednotlivých souborů v rozmezí od 0,14 do 0,94. Nejnižší průměrné hodnoty koeficientu reliability dosahuje soubor dětí (r = 0,54). Naopak nejvyšších hodnot dosahuje soubor seniorů (r = 0,82). Většina subtestů dosahuje hodnot nad 0,60. Tento nález se shoduje s nálezy jiných testů manuální dovednosti. Výsledky naznačují dobrou reliabilitu testu TMF pro soubory dospělých a seniorů. U těchto věkových skupin po prokázání validity testu bude moci být test TMF využíván v rehabilitační praxi. Subtesty, u kterých nebyla prokázána vyhovující reliabilita, budou z baterie subtestů TMF vyřazeny. Dále budou využívány jako terapeutický nástroj. The main goal of the study was to analyse the reliability of the "Test of manipulation functions" using the constructional set Ministav. This newly carried out test is designed to test the impaired manipulation functions of the hand. The number of healthy subjects tested was 417, which was further divided into four groups according to age. The tested subjects performed 17 subtests in three trials. The outcome score is an average of these three trials. The tested criterion was the time necessary to perform each subtest. To assess the reliability of the new test, a correlation analysis using the Pearson correlation coefficient was applied. The values of reliability coefficients range, in particular subtests in given groups, from 0.14 to 0.94. The lowest average values of the reliability coefficient are seen in children (r = 0.54). In contrast, the highest values are reached in seniors (r = 0.82).