Lęki "homo loquens" i "homo scribens" - Bożena Sieradzka-Baziur (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2011)
W artykule Lęki  homo loquens i homo scribens zostało pokazane zjawisko pochodzenia języka, a także jego funkcje. Podkreślono znaczenie języka jako narzędzia służącego do przekazywania myśli oraz narzędzia działania. Zasadnicza część tekstu dotyczy lękotwórczego aspektu używania języka. Przedstawiony został w nim lęk lingwistyczny czyli  nieprzyjemny stan emocjonalny, który charakteryzuje  się przeżywaniem niepokoju, strachu, stresu z powodu rzeczywistej lub przewidywanej komunikacji językowej a także  jego odmiana − lęk lingwistyczno-mityczny związany z wiarą człowieka mówiącego i  piszącego w sprawczą moc słowa. W artykule zostały też podane niektóre sposoby redukowania lęku związanego z używaniem języka.