Changes of Selected Hematological Parameters and Morning Rest Rate during Ten Days High Altitude Stay and Training - Jiří Suchý; Jan Pernica; Pavel Korvas (Karolinum Press, 2015)
Changes of Selected Hematological Parameters and Morning Rest Rate during Ten Days High Altitude Stay and Training This article describes the influence of a ten day stay and training in a high altitude area (1850 m ASL) on selected blood count parameters and morning resting heart rate. Three tests were performed on a group of young cross country skiers (n = 10, age: 18.7 ± 4.8): two days before, two days after and ten days after the altitude training camp. Two day after the return, significant (p < 0.05) increases in hemoglobin level (5.4%), red blood cell (3.2%) and hematocrit (4.3%) were observed. Ten days after the return to the lowland, were found significant increases in concentration of hemoglobin and red blood cell (p < 0.05) compared with the check measurement before high altitude. Increases in hematocrit were not significant. The heart rate was higher during the camp than before (p < 0.01). The average decrease in heart rate (2.6%) ten days after the return in comparison with basal data was not statistically significant (p > 0.05). The study in a group of young cross country skiers has shown positive effects of a tenday training camp in high altitude on blood count parameters and morning resting heart rate monitored in lowland two and ten days after the return from high altitude. Změny vybraných hematologických parametrů a ranní klidové srdeční frekvence v průběhu desetidenního tréninku a pobytu ve vyšší nadmořské výšce Článek popisuje vliv desetidenního tréninku a pobytu ve vyšší nadmořské výšce (1850 m n. m.) na vybrané parametry krevního obrazu a ranní klidové srdeční frekvence. U skupiny mladých běžců na lyžích (n = 10, věk: 18,7 ± 4,8) byly realizovány celkem tři odběry krve: dva dny před soustředěním ve výšce, dva dny a deset dnů po návratu do nížiny. Dva dny po návratu byly signifikantně (p < 0,05) zvýšeny parametry hemoglobinu (o 5,4 %), červených krvinek (o 3,2 %) i hematokritu (o 4,3 %) v porovnání s kontrolním měřením v nížině. Deset dnů po návratu ze soustředění ve výšce byly signifikantně (p < 0,05) zvýšeny parametry červených krvinek a hemoglobinu v porovnání s parametry před soustředěním. Hematokrit byl také zvýšený, ale nikoliv signifikantně (p > 0,05). Průměrné hodnoty ranní klidové srdeční frekvence byly během soustředění ve výšce vyšší než před odjezdem v nížině (p < 0,01). Po návratu do nížiny byly průměrné hodnoty ranní klidové srdeční frekvence o 2,6 % nižší než před odjezdem do výšky, ale změna nebyla statisticky významná (p > 0,05). Námi realizovaný výzkum u skupiny mladých běžců na lyžích prokázal pozitivní efekt desetidenního pobytu a tréninku ve vyšší nadmořské výšce (1850 m n. m.) na sledované krevní parametry a ranní klidovou srdeční frekvenci v nížině po návratu.