Клінічний випадок завороту кишечника, спричиненого тривалим знаходженням магнітних кульок у травному тракті, у хлопчика шести років - O. Gorbach; O. Sodoma; O. Nykyforuk (Group of Companies Med Expert, LLC, Kyev, Ukraine, 2021)
Досить часто діти проковтують сторонні тіла (монети, голки, ґудзики, батарейки та ін.), більшість яких безсимптомно проходять по травному тракту, не спричинюючи негативних наслідків, проте іноді вони можуть становити небезпеку для здоров'я дитини. Небезпечними вважаються магнітні предмети, оскільки при проковтуванні кількох магнітів вони розміщуюся у різних відділах травного тракту, притягуються один до одного, що може спричинити серйозні ускладнення з боку органів травного тракту - ішемія та некроз кишечника, заворот, кишкова непрохідність, перфорація, формування нориці та навіть смерть. Клінічний випадок. Наведений випадок лікування дитини віком шести років, госпіталізованої в І хірургічне відділення КНП ЛОР Львівської обласної дитячої клінічної лікарні «ОХМАТДИТ» з клінічною картиною кишкової непрохідності. Під час операції у дитини діагностовано заворот та множинні перфорації тонкого кишечника, спричинені тривалим перебуванням декількох магнітних кульок у травному тракті. Висновки. Нехтування такою властивістю магнітних предметів, як магнетизм, може зумовити виникнення життєво загрозливих ускладнень. Вчасне звернення та раннє хірургічне втручання, за неможливості ендоскопічного видалення магнітів, можуть попередити виникнення негативних наслідків. Дослідження виконані відповідно до принципів Гельсінської Декларації. Протокол дослідження ухвалений Локальним етичним комітетом усіх установ. На проведення досліджень було отримано інформовану згоду батьків дитини. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.