Menedžment kakovosti v bolnišnici: kriteriji za doseganje varnosti - Mojca Dobnik; Brigita Skela-Savič (Nurses and Midwives Association of Slovenia, 2015)
Uvod: Sistem kakovosti in varnosti je sistem odgovornosti in je danes glavni pogoj za pridobitev, nudenje in izvajanje zdravstvenih storitev. Prvi korak na poti kakovosti in varnosti je uveljavitev kulture varnosti za paciente v celotnem zdravstvenem sistemu. Namen raziskave je analizirati, kakšno vlogo zaposleni pripisujejo posameznim kriterijem za doseganje večje varnosti pacientov v bolnišnici. Metode: V kvantitativni raziskavi je sodelovalo 17,6 % (n = 256) zaposlenih v zdravstveni negi v večjem zdravstvenem zavodu v Sloveniji. Raziskovalni instrument je bil vprašalnik 112 vprašanj zaprtega tipa, z rangiranjem po Likertovi lestvici. Za zanesljivost instrumenta je bil za različne spremenljivke izračunan koeficient alfa, znašal je od 0,717 do 0,839. Podatki so bili obdelani z deskriptivno statistiko, t-testom, korelacijsko ter regresijsko analizo. Statistična značilnost je bila p < 0,05. Rezultati: Po mnenju zaposlenih so kriteriji za doseganje varnosti človeški viri (x = 27,09), novi načini dela (x = 21,34), rezultati dela (x = 27,39) in učinkovitost (x = 24,92). Na doseganje varnosti statistično pomembno vpliva izobrazba. Diskusija in zaključek: Raziskava pokaže, da anketiranci med kriteriji za doseganje varnosti kot najpomembnejše v največji meri ocenjujejo rezultate dela in najmanj nove načine dela. Varnost pacienta pripomore k porastu kakovosti življenja. Največji vpliv na izboljšanje varnosti pacientov ima menedžment z doseganjem kriterijev za varnost pacientov.