Модернізація навчально-тренувального процесу дзюдоїстів 10-11 років з урахуванням їх соматотипів - Ольга Олександрівна Бекас; Юлія Григорівна Паламарчук (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
У практиці спорту підвищення результатів уже на початкових етапах підготовки відбувається за рахунок збільшення об'єму й інтенсивності фізичних навантажень, що може викликати відхилення в розвитку морфофункціональних систем організму юних спортсменів. Актуальним залишається підвищення ефективності тренувального процесу дзюдоїстів 10-11 років через застосування диференційованого підходу. Завданнями дослідження є визначення конституційних особливостей і соматотипування юних дзюдоїстів; тестовий контроль рухових якостей, на основі якого створені авторські програми. В основу диференційованого підходу покладено фактор конституції борців, на базі чого створено й апробовано програми навчально-тренувальних занять для дзюдоїстів 10-11 років, у яких акцентувалася увага на розвитку сенситивних фізичних якостей спортсменів окремого соматотипу. За результатами експерименту, виявлено покращення в отриманих параметрах рухової діяльності як у контрольних, так і в експериментальних групах. Проте темпи приросту в представників експериментальних груп були вищими (Р<0,05). Найбільш рівномірним приростом досліджуваних параметрів рухової діяльності характеризувалися борці дигестивного соматотипу, на відміну відторакального й м'язового, у яких простежується нерівномірний приріст отриманих показників.