Spór chrześcijańskiej doktryny i ewolucjonizmu o człowieka? - Dariusz Adamczyk (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2010)
Ewolucję przyjmuje się współcześnie jako fakt. Teoria ewolucji niewątpliwie dominuje we współczesnym świecie badanym i wyjaśnianym w ramach nauk przyrodniczych. Zainteresowanie Urzędu Nauczycielskiego Kościoła kwestią ewolucji jest związane przede wszystkim z osobową godnością człowieka. Istnieją bowiem takie ewolucjonizmy, które redukują człowieka do poziomu wyżej zorganizowanego zwierzęcia.......