Eğitim Konulu Filmlerin Sınıf Yönetiminin Boyutları Açısından İncelenmesi - Emrullah Akcan; Mevlüt Kara (Istanbul Kültür University, 2021)
Bu araştırmada Millî Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) Eylül 2018 dönemi mesleki çalışma programı kapsamında öğretmenlerin izlemesi için önerdiği filmlerin sınıf yönetiminin boyutları açısından incelenmesi amaçlanmıştır.  Bu amaç doğrultusunda MEB tarafından önerilen 50 film arasından sınıf içi uygulamaların en yoğun sahnelendiği dört film ölçüt örnekleme tekniği ile seçilmiştir. Nitel olarak tasarlanan bu araştırmada verilerin elde edilmesinde doküman incelemesi; çözümünde betimsel analiz tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda, filmlerde sınıf yönetimi açısından öğrencilerin tek kişilik sıralarda oturması, öğretmenlerin derse hazırlıklı ve öğrenciden önce gelmesi, öğrencilere ismi ile hitap etmesi ve sakin, samimi, nezaket kurallarına dikkat eden bir yapıda olmaları gibi olumlu özelliklerin ön plana çıktığı belirlenmiştir. Diğer yandan öğretmen tarafından sınıfın seviyesine uygun olmayan bir metnin okutulması, dersin plansız bir şekilde işlenmesi ve tepkisel sınıf yönetimi modelinin benimsenerek ceza yöntemine başvurulması ise sınıf yönetimini olumsuz etkileyen davranışlar olarak tespit edilmiştir. Filmlerde sınıf yönetimi açısından ortaya çıkan olumlu ve olumsuz davranışlar, öğretmenlik grubu lisans öğrencilerine "Sınıf Yönetimi" derslerinde uygulamalı örnekler olarak sunulabilir.