توصیف پنج بعدی مشکلات داوران لیگ برتر فوتبال ایران - معین ظریف; مسعود نادریان جهرمی; سیدمحمد سلطان‌حسینی (Sport Sciences Research Institute, 2015)
هدف از این پژوهش، بررسی مشکلات داوران لیگ برتر فوتبال کشور بود که در 5 حیطۀ اقتصادی، امنیتی، فرهنگی، آموزشی و اجتماعی صورت گرفت. این پژوهش، توصیفی بوده و به‌شکل میدانی اجرا شده است. جامعۀ آماری این پژوهش را کلیۀ داوران لیگ برتر فوتبال تشکیل دادند که تعداد آن‌ها 84 نفر بود. نتایج آمار استنباطی نشان داد که بین شغل اصلی داوران و مدرک تحصیلی آن‌ها و مشکلات آنان تفاوت معناداری وجود ندارد. آزمون-های رابطه‌سنجی نشان دادند که به‌طور‌کلی، رابطه‌ای بین سن داوارن و سابقۀ حضور آن‌ها در لیگ برتر با مشکلات آن‌ها وجود ندارد؛ اما در‌مورد رابطۀ سابقۀ حضور داوران در لیگ برتر با مشکلات فرهنگی، رابطه‌ای مثبت و معنادار وجود دارد. با عنایت به هم‌سو‌بودن نتایج این پژوهش با چند پژوهش داخلی و خارجی می‌توان گفت که داوران لیگ برتر فوتبال، در چهار بعد اقتصادی امنیتی، فرهنگی و آموزشی مشکلاتی جدی دارند و در‌مورد مشکلات اجتماعی، موارد بسیار کمی یافت شد. با رفع مشکلات داوران به‌عنوان یکی از مهم‌ترین عوامل برگزاری مسابقات، می‌توان شاهد برگزاری بهتر مسابقات لیگ برتر فوتبال باشیم. این پژوهش می‌تواند اطلاعات ارزشمندی را برای مسئولان فدراسیون و دپارتمان داوری فراهم نماید.