Görsel Sanatlar Eğitiminde Atonal Müzikle Düşünmek: Schönberg'in String Quartet No.4 Op.37 Eserinde Bilişsel Becerileri ve Duyusal Farkındalığı A/r/tografik İşbirliği ile Ortaya Çıkarmak - Ayse Guler (Anı Publishing, 2023)
Bu çalışma araştırmacının besteci Arnold Schönberg ve eserleri üzerine 2017-2021 yılları arasında gerçekleştirdiği a/r/tografik otobiyografi araştırmasının sonuçlarını öğrencileri ile yeniden sorgulaması üzerine temellendirilmiştir. Araştırmada katılımcıların atonal müzikle düşünme eylemlerinin görsel sanatlar eğitimindeki uygulamalara yansımaları ile katılımcıların bilişsel becerilerine ve duyusal farkındalıklarına etkisinin görülmesi amaçlanmıştır. Araştırmacının otobiyografik çıktılarını; öğrencileri ile işbirliğine dayalı a/r/tografik bir yaklaşımla yeniden sorgulaması görsel sanatlar eğitiminde yeni anlamlar ve eylemler yaratması bakımından önemli görülmüştür. Çalışma araştırmacı ile Kırıkkale Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü 2. sınıfta eğitim gören 16 lisans ve 1 yüksek lisans öğrencisi ile Schönberg'in bir eseri üzerinden 2021-2022 eğitim öğretim yılı bahar döneminde her biri 4 saat olan toplamda 6 uygulama ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verilerini video ve ses kayıtları, fotoğraflar, sanat ürünleri, şiirler, öğrenci görüşleri, gözlem notları, öğrenci günlükleri, performans etkinlikleri, kişisel iletiler, Schönberg'in String Quartet No.4 Op.37 adlı eseri ve araştırmacının bu eser için yaptığı 39 adet resim oluşturmaktadır. Veriler a/r/tografik soruşturma yaklaşımıyla yorumlanmıştır.Araştırma sonunda atonal müzikle düşünme eylemlerinin görsel sanatlar eğitimindeki uygulamalarda derinlemesine yorum yapma, teori geliştirme, problem çözme, eleştirel düşünme, kendini sorgulama gibi becerilerle, duyuların sezgisel bir bakış açısıyla işe koşulduğu öznel deneyimlerin yaşandığı görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Arnold Schönberg, a/r/tografi, atonalite, duyusal farkındalık, sezgi