اثربخشی یک دوره فعالیت بدنی برحافظه کاری کودکان پیش دبستانی: تاکید بر تغییرپذیری محیط - محمد جلیلوند; حسین صمدی; امیر دانا (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2021)
مقدمه و اهداف: یکی از ارکان مهم کارکردهای اجرایی، حافظه کاری است. با توجه به نیازهای فیزیولوژیکی و شناختی متفاوت تمرینات حرکتی باز و بسته، هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر تمرینات باز و بسته بر حافظه کاری کودکان پیش دبستانی بود.مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون بود. 30 کودک پیش دبستانی به صورت تصادفی در دو گروه تمرینی باز و بسته قرار گرفتند. قبل از اجرای پروتکل تمرینی از کلیه شرکت کنندگان آزمون هوش وکسلر و پیش‌آزمون حافظه کاری با نرم افزار N-back گرفته شد. شرکت کنندگان هر گروه به مدت 12 هفته و هر هفته سه جلسه یک ساعته تمرینات مخصوص به خود را انجام دادند. شدت تمرین در حدود 60 درصد (±5%) سطح ضربان قلب ذخیره با استفاده از ضربان سنج تنظیم شد. جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از آزمون تحلیل کوواریانس در SPSS23 استفاده شد.یافته‌ها: نتایج پژوهش، تفاوت معناداری را بین تمرین مهارت‌های باز در مقایسه با تمرین مهارت‌های بسته نشان داد (P≤0.05)، به طوری که تمرین باز در مقایسه با تمرین بسته اثر بیشتری در افزایش حافظه کاری کودکان پیش دبستانی داشت.نتیجه‌گیری: نتایج پژوهش نشان داد 12 هفته تمرین باز در مقایسه با تمرین بسته تاثیر بیشتری در افزایش حافظه کاری کودکان پیش دبستانی دارد. بنابراین پیشنهاد می‌شود کودکان پیش دبستانی جهت بهبود حافظه کاری، در تمرین مهارت‌های باز که دارای بار شناختی بالاتری هستند، شرکت کنند.