پایایی آزمون- بازآزمون نسخه فارسی شده «شاخص استقلال در فعالیت های روزمره زندگی کَتز» در افراد سکته مغزی حاد ایرانی - Tayyebeh mohammadinezhad; Akram Azad; Ghorban Taghizade; elham mohammadian (Vesnu Publications, 2013)
مقدمه: سکته مغزی یکی از عمده‌ترین بیماری‌هایی است که منجر به افزایش شمار افراد مبتلا به نقایص حسی- حرکتی و فقدان عملکرد می‌گردد که به دنبال آن درمان‌های توانبخشی برای بهبود بیمار ضرورت پیدا می‌کند. از مهم‌ترین اهداف توانبخشی، ارزیابی عملکرد روزمره زندگی فرد می‌باشد.هدف این مطالعه بررسی پایایی آزمون- بازآزمون نسخه فارسی مقیاس فعالیت‌های روزمره زندگی کَتزدر افراد سکته مغزی حاد ایرانی می‌باشد. مواد و روش‌ها: نسخه فارسی شاخص کَتز روی 60 مراجع سکته مغزی حاد، توسط کارشناس کاردرمانی اجرا شد. ارزیابی آزمونگر طی دو مرتبه و به فاصله چهارده روز(دو هفته) صورت گرفت. پایایی توسط همخوانی درونی(ضریب آلفای کرونباخ) و آزمون- بازآزمون(ضریب همبستگیICC, MDC, SEMو Kappa) محاسبه و تعیین شد. یافته‌ها: همخوانی مقیاس ثابت کرد که ضریب آلفای کرونباخ (787/0) در مرحله اول و (783/0) در مرحله دوم ارزیابی شاخص کَتز قابل قبول می‌باشد. ضریب همبستگی ICC در آزمون- بازآزمون برای نمره کل شاخص کَتز 811/0 سنجیده شد که از پایایی بسیار مطلوب برخوردار است ولی  SEMبا 68%  اطمینان بیشتر از 10% بالاترین نمره ممکن برای شاخص کَتز بود (مقادیر کمتر از 10% قابل قبول می‌باشد) و همچنین در بررسی میزان توافق آزمون- بازآزمون در اکثر آیتم‌ها، سطح توافق متوسط تا خوبی مشاهده شد.MDC نشان داد که به ازای 337/2 کمترین تغییر در شاخص کَتز به دست می‌آید. نتیجه‌گیری: نتایج پیشنهاد می‌کند که نسخه فارسی شاخص کَتز اجرا شده برای افراد سکته مغزی حاد ایرانی یک وسیله ارزیابی پایا می‌باشد. کلید واژه‌ها: سکته مغزی، فعالیت‌های روزمره زندگی، شاخص کَتز