بررسی رابطه بین استئوپروز و خشکی دهان در زنان یائسه - فاطمه اربابی کلاتی; عباس محمدی; سپیده قائمی حصاروئیه (Mashhad University of Medical Sciences, 2015)
مقدمه: با توجه به اهمیت روزافزون بزاق در غربالگری بیماری‏های گوناگون و لزوم یافتن راه‏های کم خطرتر و کم هزینه تر جهت تشخیص بیماری‏ها، مطالعه حاضر جهت تعیین وجود ارتباط بین خشکی دهان و استئوپروز طراحی شده است. مواد و روش‏ها:تعداد 26 زن یائسه دارای استوپروز و 27 زن یائسه فاقد استئوپروز وارد این مطالعه مقطعی شدند. پرسشنامه استاندارد مربوط به خشکی دهان برای تمام بیماران تکمیل شد و سپس بزاق غیرتحریکی نمونه‏ها در شرایط و مکان یکسان، با روش Spitting جمع‏آوری گردید. داده‏ها با استفاده از تست‏های t-student و Chi square مورد آنالیز قرار گرفت. یافته ‏ها: متوسط حجم بزاق غیرتحریکی در بیماران دارای استئوپروز به طور معنی‎‏داری کمتر از بیماران فاقد استئوپروز بود (01/0P= و 5/2t=). احساس خشکی دهان در این گروه بیشتر بود (001/0P